Letterpress opnieuw hip


Letterpress (boekdruk) staat weer volop in de belangstelling. Uitgelezen typografie, mooi papier, ambachtelijk werk. Voor 25 uitnodigingen voor een bijzondere gelegenheid of voor 250 visitekaartjes die mogen opvallen tussen de grauwe massa op sulfaatkarton.
Letterpress brengt het vakmanschap van typograaf, vormgever en drukker weer boven water.
Letterpress biedt grandioze mogelijkheden, maar heeft ook zijn beperkingen. Het mooiste resultaat wordt bereikt indien er een zachte papiersoort wordt gebruikt. 100% katoen is helemaal ideaal. Onze voorkeur gaat uit naar Crane Lettra; als het kan in 600 g/m2. Wij halen alles uit de techniek wat mogelijk is.
Maar 600 grams papier heeft ook zijn beperkingen: rillen en vouwen kan, maar wij vinden het resultaat niet zo erg mooi. Dan liever drukken op 300 grams Crane Lettra; dat kunnen we ook nog uitstekend rillen en vouwen.
1,2,3,4 of meer kleuren in letterpress is geen probleem. Iedere kleur is een nieuwe drukgang. Full color drukwerk in letterpress: technisch kan het, maar de vraag is of dit een verstandige combinatie is. Als alternatief zouden wij willen adviseren te kijken naar de mogelijkheden van een combinatie van Crane Lettra 300 en bijvoorbeeld Colorplan 270 g/m2. Die kwaliteit is prima geschikt voor full color drukwerk in offset of digitaal.

Als milieu en een natuurlijke uitstraling je aanspreken zijn de producten van Cairn zeer geschikt: Cairn Board is er in 14 tinten in 500, 700 of 1000 micron. Samengesteld uit 100% kringloopvezels. Maar ook Cairn Eco Kraft heeft een aantal zwaargewichten die prima te gebruiken zijn voor letterpress.
Meer weten over papier voor letterpress? Kijk dan eens hier.

Meer weten over drukkers die deze techniek nog in huis hebben en dit type drukwerk nog graag doen? Kijk dan eens hier.

Selecteer de Letterpress tag voor meer berichten en voorbeelden.
Voor vragen rondom papier, technieken en letterpress ben ik natuurlijk altijd bereikbaar op 06 420 16 848.

Christiaan

1 reply »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: