Geboorte: altijd bijzonder. Dat vraagt om een aankondiging in stijl.

Stef kaart voorzijdeDat vond Elske Verharen van Oxédio nieuwe media en grafisch ontwerp ook, dus ontwierp ze voor zoon Stef een mooie kaart: 2 kleuren Colorplan in 2×700 g/m2. Voorzijde met laserstans, achterzijde in boekdruk. Zoals zo vaak is het idee simpel,  maar komt er bij de uitvoering het een en ander om de hoek kijken.
Op de eerste plaats te typografie aan de voorzijde. Laseren kan prima, maar sommige letters zijn daar minder voor geschikt. De letter “e” is daar een voorbeeld van. Daarom paste Elske de originele FF Balance van Evert Bloemsma aan.
IMG_1422Het laseren van de naam was één van de bewerkingen en zou uitgevoerd worden op 700 grams wit Colorplan. Bij voorkeur zonder lelijke snijranden of bruine vlekken op het papier.

De achterzijde van de kaart betrof de adresgegevens, geboortedatum etc. Die moest in letterpress worden uitgevoerd in PMS 276 (donkerpaars) op Colorplan Citrine (PMS 109).
Daarna moesten de twee delen op stand op elkaar gecacheerd worden.

Gelukkig heeft de laser-specialist al vaker Colorplan onder zijn machines gehad en weet hij de grenzen op te zoeken met wat er wel en niet kan.
Stef_laserIn overleg met de letterpress drukker worden er 9 kaarten op een drukvel gezet.
De indeling en aanleg van het laseren zal maatgevend zijn voor de andere werkzaamheden.
In de tussentijd begint de drukker met het maken van de inkt.

PMS 276 is een combinatie van Rood, Blauw en Zwart maar de ervaring leert dat deze kleur op een gele ondergrond een heel andere eindkleur oplevert. Aangepaste PMS kleur op de pers
Het gele papier zou het blauw in de inktsamenstelling veranderen in groen. Het rode bestanddeel wordt meer oranje en de combinatie van oranje en blauw/groen zou leiden tot een donker bruine, bijna zwarte kleur. Dat is niet het diep paarse dat Elske voor ogen had.
De drukker besluit veel dekwit te gebruiken, minder blauw en naar verhouding meer rood. Door het dekwit wordt de kracht van de gele ondergrond enigszins in toom gehouden.; tegelijkertijd zorgt het ervoor dat blauw beter tot zijn recht komt.
pms276De inkt die klaar ligt om te gebruiken lijkt geenzins op PMS276, maar na het bedrukken van Colorplan Citrine is het helemaal de tint die de opdrachtgever wil hebben.

Nadat er een cliché is gemaakt, wordt Colorplan Citrine gesneden naar het drukformaat en kan het drukken beginnen. IMG_1411
Na het drogen kan begonnen worden aan de één na laatste stap: het combineren van voor- en achterzijde.
Dat kan alleen maar met handwerk: belijmen van het witte deel van de kaart en zorgen dat er geen lijmsporen te zien zijn aan de binnenzijde van de letters.

Daarna geel en wit verenigen en onder druk zetten. Controleren of er toch geen lijm zichtbaar is in de letters. Ten slotte de kaarten in niet al te grote stapels snijden naar het 10×14,5 cm formaat.

_DSC0011Voor deze productie werd gebruikt gemaakt van 2 kleuren uit de Colorplan serie. Beide in 700 g/m2.
Colorplan is leverbaar in 50 kleuren, 25 persingen en 8 gramgewichten. Colorplan wordt geleverd vanaf 25 vel; bijpassende enveloppen zijn op aanvraag leverbaar.
Meer informatie over Colorplan en een overzicht van de beschikbare kleuren in dit document:
Colorplan PMS kleuren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Tweets van Mooipapier

Visitekaartjes

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

%d bloggers liken dit: