Natuurlijk niet, zul je zeggen. Maar de Portugese papierfabriek Moinho gebruikt restanten katoen van de kleding industrie om nieuw papier van te maken. Ze hebben een unieke overeenkomst met de textielindustrie. De katoenrestanten die voorheen werden verbrand, worden nu op kleur gescheiden ingezameld en vermalen tot pulp. Daarmee wordt nieuw papier gemaakt in een van de kleinste papierfabrieken die ik ooit gezien heb.
Door het goed mengen van de verschillende kleuren is men in staat bij vrijwel iedere productie op nagenoeg dezelfde kleur uit te komen. De kleine tintverschillen horen bij de ambachtelijke productie.
Het water voor de productie komt uit een eigen bron en wordt uiteraard zo vaak mogelijk hergebruikt.
Het papier is er in veel verschillende varianten: een basiskwaliteit van 100 tot en met 850 g/m2. Met name de 350, 600 en 850 grams versies zijn interessant voor letterpress. Tot en met 250 gram is het papier prima te verwerken in offset en zeefdruk.
Moinho Nature heeft als toevoeging in de pulp ondermeer bloemzaadjes. Het papier kan gewoon bedrukt worden (niet met laserprinter) en na gebruik kan het de grond in. Na een paar weken liefdevol water geven levert het een mooi veldboeket op.
In samenwerking met een aantal bedrijven in de directe omgeving maakt Moinho ook albums, notitieboekjes, schrijfboeken en bijvoorbeeld draagtassen. Met of zonder bedrukking in alle papiersoorten die men maakt.
Moinho papier onderscheidt zich niet alleen door de keus van de grondstoffen; de kleine productiemachine zorgt er bovendien voor dat het papier een uniek, zacht oppervlak krijgt. Geen ingewikkelde embossings, maar een iets ruwe bovenzijde.
Door het gebruik van katoen leent de hele lijn zich uitstekend voor klanten in de kledingindustrie: van labels tot hangtags, van brochures tot draagtassen.
Maar uiteraard is Moinho ook uitstekend inzetbaar voor opdrachtgevers die een statement willen maken en het hergebruik van restmateriaal actief willen ondersteunen.
Moinho producten zijn leverbaar voor grafische toepassingen op het formaat 50×70 cm en voor retailgebruik op A3 en A4 formaten. Uiteraard heeft men bijpassende enveloppen bij het papier. Naast het machine gemaakte papier schept men ook nog papier met de hand.
Categorieën:Moinho, Mooi papier
Hoi Christiaan, is dit vergelijkbaar met So Jeans, van de Serie Boutique van Cordenons in Italië.
Qua kleur misschien nog wel. Voor de rest niet. Moinho maakt alleen gebruik van katoen uit de textielindustrie terwijl So Jeans voor het grootste deel wordt gemaakt van pulp. Moinho papier heeft een natuurlijk oppervlak van de papierproductie terwijl So Jeans een viltmarkering heeft en een nabewerking heeft ondergaan.
Moinho is leverbaar van 100 tm 250
G/m2. In de basisversie in wit zelfs tot 800 gram.
Kortom, nogal wat verschillen in uitvoering.
Christiaan
Beste Christiaan,
Een prachtig idee en de foto’s zien er veel belovend uit.
Wat is de vouwkracht van het materiaal?
Het lijkt mij prachtig voor doosjes heb je daar al ervaring mee?
groet Pau Groenendijk
Pau,
de fabriek maakt zelf met een bedrijf in de regio zowel tasjes als doosjes. Daarnaast past men het materiaal toe bij omslagen van boekjes.
Ik heb zo’n idee dat zij geen informatie hebben over vouwgetal etc. Wat wel bekend is, is dat het papier niet echt een looprichting heeft. Dat komt door de productiewijze waardoor de vezels niet in een bepaalde richting komen te liggen.
In De Monsterkamer ligt een boek met de verschillende papiersoorten. Misschien hebben we later deze week even tijd om daar naar te kijken.
Christiaan