Thermodruk of braille-inkt?

Treat2Treat1

Het creatieve bureau Treat is gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van concepten en shows voor de entertainment industrie. Voor hun visitekaartjes kozen zij Colorplan White Frost 270 grams. De kaartjes zijn tweezijdig gedrukt in zwart offset, de voorzijde is daarna voorzien van thermodruk. Door het afwijkende formaat vallen de visitekaartjes nog meer op.

Thermodruk, ook wel Paramount genoemd, is een bijzondere druktechniek. Het voorbedrukte werk wordt op gewenste plaatsten voorzien van harspoeder dat zich hecht aan de nog natte inkt. Overtollig poeder wordt weggezogen en opgevangen voor hergebruik. Hierna gaat het drukwerk door een hittestraat. Het poeder smelt, zet uit en verleent het drukwerk een duidelijk zichtbaar en voelbaar reliëf. Het lijkt alsof de letters op het papier liggen.

Het is een druktechniek die van de drukker heel wat vakkennis en ervaring vereist.  De gewone harspoeders zijn transparant en verlenen hierdoor reliëf in de kleur van de gebruikte inkt. Maar er zijn ook poeders voor speciale effecten. Mat poeder voor een mat effect. Metaalpoeder voor goud, zilver en brons. Laserpoeder voor laserprinter bestendig drukwerk. Bijzonder zijn de fluo-, parelmoer-. kleur- en glinsterpoeders. Er bestaat zelfs een braillepoeder.

Door het gebruik van warmte is niet iedere papiersoort geschikt voor thermodruk. Colorplan geeft zeer goede resultaten. Colorplan is verkrijgbaar in 50 kleuren, van 100 tot en met 700 g/m2.

www.treat-amsterdam.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Tweets van Mooipapier

Visitekaartjes

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

%d bloggers liken dit: