Ankie en het @, deel 1

Colorplan Factory Yellow 700 g/m2; 1 kleur boekdruk/letterpress

Colorplan Factory Yellow 700 g/m2; 1 kleur boekdruk/letterpress

Ankie Stoutjesdijk grafisch ontwerp in Leiden was helemaal onder de indruk van de kleur Factory Yellow uit het Colorplan programma. Een heerlijk, helder gele tint (nee, niet die van de brouwer) die uitnodigt voor vrolijke uitingen. “Of Colorplan ook in letterpress gedrukt kan worden?”  was de vraag. Natuurlijk kan dat; kom maar kijken hoe we dat doen. Drukkleur: donkerblauw. Op een gele ondergrond is dat oppassen. Als eindresultaat wil je diep donkerblauw en geen groene mix van het gele papier en de blauwe transparante inkt.
Na het maken van een cliché en het aanmaken van de inkt, worden de eerste proeven genomen. Nog een beetje dekwit erbij, beetje minder, beetje meer etc. Vuiltje uit het cliché verwijderen en het drukken kan beginnen. Visitekaartjes en With Compliments in die vrolijke zomerse kleur.
Het @ vraagt ook  om aandacht; teveel druk en het loopt dicht, te weinig en je ziet er niets van. Moeilijk lettertje ook in boekdruk. Zoveel detail op een klein vlak. Dat vraagt eigenlijk om een aangepast @. Spelen met de grootte in verhouding tot de rest van de tekst.
Hoe staat het dan eigenlijk met corps grootte en letterpress en fijne of minder fijne lijnen, stippels, cirkels, #$%&? En is dat bij foliedruk weer anders dan bij boekdruk?
Dat vraagt om meer!
Daarom hebben we samen met Ankie, Drukkerij De Bink en Leiden een proef opgezet. Uit het Colorplan programma hebben we een ruime keus gemaakt in kleuren. Allemaal 700 grams in een enkele of in de Colorplan/Duoplan uitvoering.
Die gaan we bedrukken in verschillende kleuren folie en boekdrukinkt zodat we het effect zien van de foliekleur of de drukinkt met het papier.
Het ontwerp van Ankie is zo opgezet dat we niet alleen de makkelijke letters en leestekens kunnen testen, maar ook de @@@, e-tjes en dikkere en dunne lijnen.

Wordt vervolgd in 2014.

Colorplan Factory Yellow 700 g/m2; 1 kleur boekdruk/letterpress

Colorplan Factory Yellow 700 g/m2; 1 kleur boekdruk/letterpress

Colorplan is het assortiment gekleurd papier, karton en enveloppen van GF Smith. Leverbaar in 50 kleuren van 100 tot en met 700 g/m2. Eventueel te voorzien van een van de 25 persingen.
Kijk op de speciale Colorplan site voor meer inspiratie.

1 reply »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: