Heel veel pareltjes gezweet om dit visitekaartje te maken, heel veel. Maar het valt dan ook positief op, zeker in attentiewaarde!

ISABEL NABUURSSoms heb je dat. Je komt een mooi project tegen. Je noemt het een uitdaging en dat blijkt het ook te zijn.

Grafisch vormgever Barry Salomons (http://www.salomonsontwerpt.nl) in Amsterdam was helemaal gecharmeerd van de mogelijkheden om verschillende kleuren Colorplan op elkaar te plakken en iets substantieels & tastbaars te kunnen overhandigen.

Normaal doen we dat met twee kleuren in 540 gram of 3 kleuren in 700 gram.

Barry is een vormgever die graag gebruik maakt van de tactiele eigenschappen van papier en zijn klant Isabel Nabuurs (www.isabelnabuurs.nl) een fotografe die portretten maakt waarbij het persoonlijke voorop staat. Het werd een combinatie van huid,  ‘de moet’ van boekdruk en een prettige zachtheid.
Daarom viel de keuze op Gmund en op Plike Pink in 330 g/m2. Plike heeft een beetje een rubberachtig oppervlak dat fluweel aanvoelt maar niet stroef. Deze zijde werd gebruikt voor de n.a.w. gegevens in boekdruk. Voor de inspirerende headline werd gekozen voor Gmund Alezan in de kleur Lama en als oppervlak Cult dat lijkt op huid of leer. Alleen leverbaar in 300 g/m2. Als kern graag 540 grams Colorplan Ebony. Bij GF Smith plakken ze veel op elkaar en doen dat dagelijks voor klanten over de hele wereld. Meestal zijn het twee verschillende tinten Colorplan die gecombineerd worden, maar in dit geval lag er een wat meer ingewikkelde vraag voor.
Gmund Alezan en Colorplan in 270 g/m2 laten zich prima machinaal plakken, maar Plike is zo’n bijzonder papier. Dat kan alleen maar met de hand. Dat plakken levert een combinatie op van Alezan/Colorplan van 570 g/m2 en een combinatie van Plike en Colorplan in 600 g/m2. Het liefst zou je die apart willen drukken en daarna tegen elkaar willen plakken. Het risico dat voor- en achterzijde dan niet helemaal pas staan is dan wel erg groot. En met een ontwerp met tekst dicht op de afsnee dan loop je dat risico liever niet.
Er zit dus niets anders op dan eerst beide zijden verenigen tot een  uitzonderlijke dikte van 1170 g/m2. Zelfs een ouderwetse Heidelberg Degel is daar geen groot fan van, maar zij heeft het gedaan. Helaas wel veel uitval, maar dat is het risico van het vak. Ondanks alle zorg moeten we na het snijden toch ook nog wat kaartjes afkeuren omdat het beeld er op een ene zijde net niet recht op staat of net iets te dicht bij de rand.
Ondanks de aanmerkelijk kleinere oplage dan gepland, verwacht, gehoopt, toch een tevreden vormgever en opdrachtgever.
Een uitdaging met veel inspanningen, onbekende oplossingen, zweet en een veel kleinere oplage dan verwacht, maar uiteindelijk wel met een jaloersmakend kaartje. Als het uitgedeeld wordt tijdens netwerk gelegenheden zie je mensen bewonderend voelen en kijken. Dat mag je natuurlijk ook verwachten van dit kaartje met de prijs van een degelijk maatpak. Zo’n kaartje willen ze ook wel, zeker gezien het verschil met andere kaartjes. Voor een soortgelijke volgende opdracht gaan we wat meer reserves inbouwen in timing, hoeveelheden papier en budget.

Gmund Alezan is een van die bijzondere papiersoorten van de zuid Duitse papierfabriek Gmund. Altijd bijzondere kleuren, structuren en afwerkingen. Plike onderscheidt zich met zijn kleuren en het rubberachtig oppervlak. Ondanks de veerkracht van het papier blijft de boekdruk strak in het kaartje staan.

Colorplan is dé serie gekleurd papier en karton van GF Smith: 50 kleuren van 100 tot en met 700 g/m2 (gecacheerd tot 2100 g/m2) met bijpassende enveloppen en ook nog een keus uit 25 persingen. Normaal goed zichtbaar, maar bij dit kaartje is gekozen voor een kern van 540 grams Ebony.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Tweets van Mooipapier

Visitekaartjes

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

%d bloggers liken dit: