Grafisch Ontwerp Ankie Stoutjesdijk uit Leiden ontving laatst de opdracht om ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de studentenvereniging Minerva in Leiden een boek te ontwerpen. Het is een kloek boekwerk geworden, waarvan er 200 beschikbaar komen in een bijzondere versie: verpakt in een op maat gemaakte doos met Satogami papier uit Japan.
Ankie koos na lang wikken en wegen voor deze papiersoort vanwege de structuur en de kleur. Of zoals zij het noemt “de wolligheid van een grijs pak”.
Het boek zelf is voorzien van een preeg die de geschiedenis van 200 jaar Minerva omvat.
Door het gebruik van verschillende papiersoorten wordt de lezer op een ander been gezet.
Ankie maakte gebruik van de fonts Capitolium en de Leidse letter. Beide ontworpen door Gerard Unger, de laatste speciaal voor de Universiteit Leiden en voor deze gelegenheid aangevuld met nog 4 ontbrekende letters.
Het drukwerk werd verzorgd door De Bink in Leiden.
Satogami is een van de vele papiersoorten uit Japan. Als we al vinden dat we met de kleuren en structuren van GF Smith een heel eind komen, dan is het assortiment van de Japanse fabrieken nog verbazingwekkender.
Iedere keer als ik voor een klant een papier zoek in Japan, komt mijn Japanse contact weer met iets nieuws. Niet omdat ze zo vaak van assortiment wisselen, maar gewoon omdat ze gek zijn op papier.
Satogami is er van 81 tot en 197 g/m2 in het unieke formaat van 1091×788 mm breedlopend.
Leverbaar in 47 kleuren met een heerlijk aanvoelend oppervlak.
Uiteraard prima te bedrukken en te verwerken in allerlei technieken.
Categorieën:Foliedruk, Japans papier